Laddar...
burning_man

Det våras för co-trenden

Hur ser framtidens arbetssätt ut? Co-kreativa trender som syftar till att alla är med och tillsammans skapar saker växer i omfattning. Samarbetet är både en inställning och något praktiskt som exempelvis att arbeta tillsammans med andra i co-working lokaler, en växande trend. Co-working kan också ske digitalt på olika plattformar och i den fysiska världen på events som till exempel det årliga eventet i USA “Burning man” där folk med samma brinnande intresse samlas och utbyter tankar och ideer.

Anställda idag har andra krav än bara löneökning och olika förmåner. Omväxlande arbetsmiljö är viktigt och om startskottet var aktivitetsbaserade kontor så är co-working förlängningen av detta. Människor idag vill ha mer än en fast lön och en arbetsplats att gå till mellan 9-5. Man vill vara del av en community som man kan identifiera sig med och som har ett utbud av events, afterworks, kurser etc. I takt med att teknologin möjliggör ett allt bredare komplement till fysiska platser förflyttas våra traditionella ytor successivt online. Fysiska möten på samma kontorsplats 8 timmar om dagen alla dagar i arbetsveckan ses inte längre som en självklarhet i det moderna arbetslivet.

Varför har co-working blivit så populärt?

  • Det är flexibelt. Lägre uppsägningstider och man betalar endast för det man vill ha och inte för ett standardpaket.
  • Mindre administration. Man slipper t.ex. ha egen reception och städservice, kontorsservice osv.
  • De ligger ofta centralt vilket gör att inte bara väletablerade bolag har möjlighet att sitta i fina lokaler mitt i centrum.
  • Möjlighet till nätverkande. Detta är inte att underskatta. Man kan under en kaffe bolla ideér med olika människor med andra erfarenheter, kompetenser och mål som man själv inte har i sitt eget bolag.
  • Events. Om man frågar människor idag vad som är viktigt på en arbetsplats svarar många att man vill “att det händer saker”, att man vill gärna lära sig nya saker och att en arbetsplats erbjuder mer än bara jobb. Co-working trenden formar även nya typer av nätverk där människor får möjlighet till att utvecklas tillsammans.

Co-working lokalerna kan ofta ha lite olika fokus. En del är inriktade på startups inom tech-sektorn och andra på exempelvis socialt entreprenörskap men en sak är säker, de ökar och det snabbt. Att det dessutom öppnar fler och fler nischade co-working hubs som exempelvis inom fintech och musik är ytterligare ett tecken på att det är en trend som är här för att stanna.

co-working convendum
En av Stockholms mest dynamiska co-working lokal är Convendum. Convendum liknas ofta vid ett nordiskt WeWork. WeWork grundades 2010 och är idag ett av världens högst värderade startups, sedan starten har WeWork etablerat sig i totalt 20 länder. Convendum har vuxit och expanderat snabbt. De har sedan starten 2016 öppnat tre coworking centers i Stockholm och i juli blir Convendum nationella när de öppnar i Göteborg på Avenyn 21. Målet är att öppna tio coworking centers i Sverige fram till år 2020.

En annan tydlig trend är att utbildningsformer skiftar skepnad. Det är ofta på co-working de allra senaste trenderna visas upp i form av VR-spel, kodningskurser, workshops, mingel och events som t.ex. matchar startups och investerare, etc.

Människor idag vill vidareutbilda sig, inte bara för att det är bra för karriären utan för att det idag finns andra typer av möjligheter till det. Den traditionella utbildningssektorn har inte utvecklats mycket sedan den utformades för industrisamhället som inte längre existerar på samma sätt.
Idag vill man lära sig saker på ett mer konkret och praktiskt sätt med en tydligare anknytning till arbetslivet och på sätt som passar en själv, i form av exempelvis kvällskurser eller on-demand online kurser.

Vi tror därför att ett lyckat koncept är att erbjuda kodningskurser i co-working lokaler. På så sätt är man på en inspirerande plats under kurserna och man är närmare verkligheten som kan bli verklighet om man blir en duktig kodare.

Leave a Reply